De grote dag is daar

7 augustus 2018

Donderdag 2 augustus zijn de monteurs van Van Dijk Klimaatservice BV begonnen met hun werkzaamheden voor het installeren en aansluiten van de warmtepomp. De werkzaamheden vandaag bestaan uit het afsluiten van de CV-ketel en het verwijderen van de CV-ketel. Om dit op een goede manier te doen, moet eerst de druk van het CV-leidingsysteem af, zonder het hele systeem leeg te laten lopen. De gaskraan wordt definitief dicht gedraaid en het water gaat van de CV-ketel af. Tevens worden alle afvoerkanalen van de CV-ketel verwijderd aan de binnenzijde van het dak. De warmtepomp wordt op zijn plek gezet en waterpas afgesteld. Verder wordt er begonnen met het naar binnenbrengen van de leidingen van de buitenunit naar de binnenunit van de warmtepomp. Omdat onduidelijk is hoe de constructie in het dak eruit ziet, wordt er voorzichtig een gaatje geboord aan de onderkant van de buitenzijde van het dak en aan de binnenzijde. Gelukkig is het goed ingeschat en zijn de gaten zichtbaar en kunnen de leidingen van buiten naar binnen gebracht worden.

Op 3 augustus wordt er gestart met het aansluiten van de warmtepomp op de leiding van de buitenunit en de voorbereidingen worden gemaakt op de leidingen van zowel warm water, als die van de CV-installatie aan te kunnen sluiten op de warmtepomp.

6 Augustus worden alle leidingen aangesloten, de afvoeren omgelegd en sowieso alles netjes in orde gemaakt. Het buffervat wordt geplaatst en aangesloten op het CV-deel van het systeem om pendelen in de leidingen te voorkomen. Pendelen is het ongewenst tikken van de CV-leidingen doordat er warm water doorheen gaat, waardoor de druk veranderd in het systeem.

7 Augustus is de dag dat alles het weer moet gaan doen. De installatie wordt gevuld, de leidingen worden gecheckt op lekkage en rond 15 uur wordt de warmtepomp installatie in bedrijf gesteld door het inschakelen van het stroom. De warmtepomp doet diverse zelfchecks en begint de overtollige lucht in het systeem eruit te halen. Dit laatste gaat niet in een keer goed, dus na contact te hebben gehad met de importeur is er een ontluchtingsprogramma gedraaid en is er diverse malen de warmtepomp opnieuw opgestart. Rond 17 uur is de warmtepomp door alle checks heen en begint de warmtepomp met het opwarmen van het koude water in het 260 liter boiler. Dit gaat uiteindelijk zo’n 3,5 uur duren, waarbij er gemiddeld zo’n 5 kW per uur wordt gebruikt door de installatie. Het water wordt opgewarmd naar 55 graden en dat met 260 liter is best een klus.

Met Stedin is de afspraak gemaakt dat zij 17 augustus de gasmeter komen weghalen en de gasaansluiting afdoppen in de meterkast. Dan zijn we echt officieel gasloos.

Sinds 7 augustus doen we dus alles via de warmtepomp. Tot op heden hebben we nog geen problemen ervaren. Het warm water is altijd op temperatuur en de buitenunit horen we niet draaien. Het spannende zal worden wanneer de buitentemperatuur dusdanig wordt, dat de warmtepomp aan zal moeten slaan om de woning te gaan verwarmen.

De hele opstelling van warmtepomp, leidingen en buffervat is best een ruimte gebruikende opstelling. Dit had compacter gekund, maar we hebben de ruimte en onderhoudstechnisch is dit een stuk beter. Maar wel iets om rekening mee te houden, dan de diverse onderdelen van een warmtepomp aanzienlijk meer ruimte gebruiken dan een compacte CV-ketel.

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

Foto’s